RWANDA ARABICA SPECIALKAFFE

 

  • har odlats och skördats under ideala förhållanden
  • är spårbart hela vägen til ursprunget (gård eller region)
  • har plockats för hand vid rätt mognadsgrad
  • är sorterat för att minimera skador på bönorna
  • är rostat för att nå maximal karaktär

Kaffe som får 80 poäng eller mer på en 100 gradig skala får klassas som specialkaffe, enligt Specialty Coffee Association of Europe (SCAE).


ODLING OCH FÖRÄDLINGSPROCESS

 

Arabica kaffet trivs i svalt klimat med god nederbörd och väldränerade jordar, gärna i skugga av större träd.
Rwandas högland med vulkaniska jordar och tjänlig temperatur.

 

Plantorna tas fram från frö av småjordbrukarna själva i utomhus plantbäddar. Det tar ca tre år innan plantan sätter frukt. Bären behöver ca 8-9 månader för att bli plockmogna.

 

Bären handplockas och forslas färska till närmsta anläggning för skalning av bären och utvinning av rena bönor. Först avlägsnas fruktköttet med skalmaskin. De skalade bären läggs i vatten för att jäsa för att på så sätt avlägsna resterande fruktkött och slem.

 

Varje bär har två bönor som är omslutna med en hinna. Denna hinna måste avlägsnas. Detta görs genom torkning.

 

Efter torkning rensas och sorteras bönorna, kvalitetskontrolleras och packas i säckar för vidare transportering till försäljning.

 

För den internationella handeln finns uppköpare, exportörer och importörer. Kaffet exporteras oftast som så kallat grönt kaffe, dvs orostat. Vanligen rostas kaffet i importlandet av specialiserade rosterier. Det kan paketeras som bönor eller i malen form.


Tamancha köper orostade kaffebönor (råkaffe) direkt från bönder kooperativen i Rwanda (Direct Trade) och ombesorger transporten till Sverige.

Vi håller lager i Sverige och fungerar som underleverantörer till rosterier i de nordiska länderna.  Vi rostar också en del av kaffet enligt ett familjerecept och paketerar och säljer det under varumärket ZAZA. Det är vår tolkning av hur  kaffe ska smaka. Läs mer om ZAZA Specialkaffe.